Wij nemen nieuwe patïenten aan. Meld je nu aan.

X

Kinderen

Een gezond melkgebit voor de ontwikkeling van het gezicht, de kaken en het blijvend gebit.

Kinderen en jeugd in de leeftijd van zes tot achttien jaar wordt geadviseerd elke jaar twee keer na de tandarts te gaan. De toestand van de mondhygiëne wordt gecontroleerd tijdens de halfjaarlijkse controles. Daarnaast worden kinderen en ouders geïnformeerd over de mogelijke oorzaken van tandbederf, gingivitis (tandvleesontsteking) en andere aandoeningen van de mondholte. Een goede tandarts geeft ook tips om tandbederf te voorkomen en voor een optimale mondhygiëne en gebitsverzorging. Hieronder valt ook advies over gezonde voeding. Tijdens deze afspraken worden de tanden ook gefluorideerd.

Als kinderen hun eerste tandjes krijgen, is dat altijd een geweldige ervaring – zowel voor de kleintjes als voor hun ouders. Maar zelfs als de melktanden er later weer uitvallen en worden vervangen door permanente tanden, hebben ze zorg en aandacht nodig. Ze vormen de basis voor toekomstige tandgezondheid. Wij leggen u graag uit wat sealings zijn en waarom goede voeding doorslaggevend kan zijn.

De eerste melktanden verschijnen vanaf ongeveer na een half jaar oud. Ze zijn erg gevoelig en minder resistent tegen cariës. Daarom moeten ook deze goed worden verzorgd. Als de zorg wordt verwaarloosd kunnen bacteriën zich ophopen in de tand en wortel. Deze kunnen zelfs worden overgedragen op de tanden die volgen. Om dit te voorkomen, dient naast het vroege opsporingsonderzoek vroegtijdig contact met de tandarts te worden opgenomen. Maar uw kleintjes moeten ons eerst leren kennen. De eerste kennismaking is speels, wij voeren geen specifieke behandeling uit zodat uw kind kan wennen aan ons en de onbekende kamers. Kinderboeken over dit onderwerp kunnen helpen om uw kind van tevoren in de juiste stemming te brengen voor het bezoek.

Maar wat kunnen wij als tandartsen doen om de tanden van de kleine te beschermen? De kauwvlakken van de kiezen bij kinderen en volwassenen bestaan uit zeer diepe putjes en groeven. Deze zijn moeilijk of niet schoon te maken met een tandenborstel en daardoor bijzonder vatbaar voor cariës. Na het reinigen kan de tandarts deze oneffenheden afdichten met een sealing zodat bacteriën niet in de tand kunnen komen. Naast zorg speelt goede voeding een belangrijke rol – niet alleen voor kinderen. De tanden van een kind worden gemaakt tijdens zwangerschap en borstvoeding. Gedurende deze tijd moet de moeder er daarom voor zorgen dat ze voldoende wordt voorzien van voedingsstoffen die essentieel zijn voor de vorming van de tandsubstantie.

Door bijvoorbeeld fluoride toe te voegen in de vorm van tabletten kan het glazuur worden versterkt en dus beter uitharden. Om tandbederf te voorkomen, moeten kinderen en volwassenen suikerarme maaltijden en dranken nemen. Om het „tandondersteuningssysteem“ te versterken is het aan te raden volkorenproducten te consumeren waar u goed op moet kauwen. Nog een tip: poets de tanden van u of uw kind niet meteen nadat u sap gedronken heeft, omdat dit het tandglazuur beschadigt. Weet u niet zeker hoe een uitgebalanceerd dieet eruit moet zien of hoe u de tanden van uw kind goed moet poetsen? 

Aarzel alstublieft niet contact met ons op te nemen.
De kleintjes moeten in een vroeg stadium aan de tandarts wennen. Het eerste screeningonderzoek moet plaatsvinden als alle melktanden zijn doorgebroken – dus rond de leeftijd van 3 jaar. Tot de leeftijd van zes jaar dienen nog twee afspraken te worden gemaakt, met een tussenpoos van minimaal twaalf maanden. Deze onderzoeken voor vroege detectie dienen om tand-, mond- en kaakaandoeningen in een vroeg stadium te identificeren. Bij deze afspraken vindt een inschatting van het risico op cariës plaats, voedingsadviezen en mondhygiëne en instructies over mondhygiëne voor jonge kinderen.

Wij nemen nieuwe patienten aan.

Wat kunnen wij voor jou betekenen? Wij ontvangen je graag in onze praktijk voor een persoonlijk advies!